Ga naar de inhoud

Visgraat renovatie Providentia

Zestig jaar heeft de vloer dienst gedaan. Eerst voor de noodkerk, na de verbouwing voor het dorpshuis. Het werd zeer intensief gebruikt voor uiteenlopende activiteiten, als van toneelvoorstelling tot carnavalsfeesten. De vloer heeft sporen achtergelaten van gesleep met zware stukken en menig gemorst biertje. De jongste verbouwing heeft een gat achtergelaten door het verwijderen van de bar. Providentia gaat een nieuw leven in als Sociaal Cultureel Centrum. Het wordt het bruisend hart van Gendt in de gemeente Lingewaard. Hans Rensen Interieurs kreeg de opdracht om van de oude visgraatvloer van Kambala hout, gelegd in bitumen, weer een pronkstuk te maken.

Sjoerd Rensen heeft met zijn team bijna 2 weken aan de vloer gewerkt. En met plezier. “Met een dergelijk klus krijg je de ultieme kans om je vakmanschap te tonen.” Bijzonder was de aangeboden vriendendienst van Mari Habraken, dé parketteur van Nederland. Hij is erelid van het Gilde van Gediplomeerde Parketteurs. Als oud-docent aan de parketopleiding en met zijn grote staat van dienst als parketteur heeft Habraken een enorme schat aan ervaring opgedaan die hij graag deelt met leden van het Gilde. Mari heeft de ontbrekende parketvloer  gelegd door het te verlijmen op multiplex en naadloos aan te sluiten op het bestaande parket, gelegd in bitumen.

Ambachtelijk 
Hans Rensen was elke dag op de vloer te zien. Na de grove schuurronde werden de slechte stukken zichtbaar. Onherstelbare plankjes werden er tot aan de onderlaag uitgevreesd en met een verlijmd Kambala plankje gedicht. Zo blijft de verbinding met de parketvloer in stand. Hans Rensen geniet van het ambachtelijk handwerk waarmee hij is opgegroeid.

“Het klinkt misschien wat voorbarig. Toen we hier aan begonnen wist ik dat het met deze vloer goed zou komen. Dit kan er weer zestig jaar tegen aan. De enige uitdaging die ik had was de deadline.”

De feestelijke opening is 12 september.

Hans Rensen Interieurs heeft menig oude parketvloer mogen herstellen. Ook onder de strenge eisen van Monumentenzorg.